وکیل استرداد جهزیه
جهزیه چیست؟
با توجه به عرف جامعه جهزیه اموال منقولی(مثل یخچال ، گاز ، مبل ، تخت ) است که از طرف زن به منزل شوهر آورده می شود . البته در تمامی مناطق ایران زن جهزیه نمیدهد و در خیلی از مناطق جهزیه یا مقداری از آن بر عهده ی مرد است . درقانون مدنی تعریفی از جهزیه نشده است زیرا زن تکلیف قانونی و شرعی برای تهیه وسایل برای زندگی مشترک را ندارد اما در یکسری از اقوام در کشور ایران بر اساس عرف منطقه ای تهیه جهزیه بر عهده ی زن است .
امروزه به دلیل شایع شدن اختلافات زناشویی ، به دنبال آن بحث پس گرفتن جهزیه ای مطرح می شود که زن به خانه ی مشترک برای شروع زندگی برده است . باید بدانیم که آوردن جهزیه از طرف زن به معنی انصراف او از مالکیتش نیست بلکه فقط برای زندگی مشترک بوده و شوهر فقط حق انتفاع از آن را دارد و مالکیت جهزیه برای زن است. از نظر حقوقی آوردن جهزیه از سوی زن نوعی اباحه تصرف است و هیچ حقی را برای شوهر ایجاد نمی کند. در شرایط عادی و وقتی زوجین در حال زندگی هستن زوجه چنین در خواستی ندارد لیکن حتی در زمانی که زوجین در حال زندگی مشترک هستند زن حق پس گرفتن جهزیه ی خود را دارد.
نحوه استرداد جهزیه
استرداد جهزیه مانند تمامی دعاوی استرداد دارای شرایط عمومی است. علاوه بر شرایط عمومی باید دارای شرایط اختصا صی باشد ؛ که شامل مالکیت خواهان بر اموال مورد ادعا ، تسلیم مال موضوع دعوا ، وجود یا بقاء عین جهزیه
مالکیت خواهان بر اموال مورد ادعا
اولین رکن برای اینکه بخواهیم دعوای استرداد دهیم ، وجود دلایل و اسنادی است که ثابت کند زن مالک اموال است . مثل فاکتور های خرید.
تسلیم مال موضوع دعوا
باید اسناد و مدارکی باشد که محکمه پسند بوده و تحویل و تسلیم اموال به زوج و آوره شدن اموال در زندگی و خانه ی مشترک اثبات شود . پس اگر زن از شوهر مبنی بر وجود اموال و تسلیم اموال رسید داشته باشد (لیست سیاه جهزیه ) این رکن دعوا حاصل می شود . اما اگر رسیدی وجود نداشته باشد می توان به شهادت شهود استناد کرد یا با تأمین دلیل از شورای حل اختلاف ، اموال را تءمین و لیست نمود تا بر اساس آن دادخواست تقدیم نمود .
لیست سیاه جهزیه
لیست اقلام جهزیه یاهمان سیاهه از قدیم در کشور ما رایج بوده است و نمونه های قدیمی آن از قدیم وجود داشته است . بهتر است که هر فردی پس تهیه ی جهزیه ی خود فهرست کاملی از تمام واسلی که به عنوان جهزیه خریده است را ، با تمام جزئیات آن تهیه کند و آن را به امضای شوهر برساند .
وجود یا بقاء عین جهزیه
زوجه برای دعوای استرداد جهزیه باید وجود داشتن و بقای عین را به اثبات برساند . البته با توجه به اصل استصحاب در صورت ترید به تلف و بقای عین جهزیه ، فرض را بر این می گذاریم که اموال موجود است و در صورت ادعای تلف از طرف مرد ،بار اثبات تلف بر عهده ی مرد است. با توجه به اینکه مسئله استرداد دعاوی جهزیه نیاز به اطلاعات دقیق دارد و هر فردی از نحوه پیگری و پیچ و خم های روش های حقوقی خبر ندارد بهتر است با یک وکیل استرداد جهزیه که اطلاعات دقیقی دارد مشاوره کرد و از راهنمایی های او استفاده کرد . بهترین وکیل در زمینه دعاوی استرداد جهزیه حامد امیری است .
بردن جهزیه بدون اجازه شوهر
همان طور که گفته شد زن مالک جهزیه است و طبق قانون هیچگونه وظیفه ای برای آوردن جهزیه و تأمین وسایل برای زندگی مشترک ندارد ، پس هر موقع که بخواهد می تواند جهزیه خود را ببرد و نیازی هم به اجازه ی شوهر ندارد فقط باید توجه داشته باشد درصورتی این کار را بکند که بتواند اثبات کند وسایل جهزیه ی او بوده است و هیچ گونه وسایل اضافی با خود نبرد . لیکن بهترین راه آن است که برای استرداد جهزیه ابتدا در دادگاه تعیین تکلیف کرد و بعد از آن اموال را جابه جا کرد مگر اینکه توافقی میان زن و مرد صورت گرفته و صورت مجلس نیز نوشته شود . در غیر اینصورت ممکن است که مرد بتواند شکایت مبنب بر سرقت اموال علیه زن انجام دهد .
امتناع شوهر از استرداد جهزیه
چنانچه شوهر از استرداد جهزیه امتناع ورزد . از تاریخ امتناع ضامن خواهد بود . به این گونه که اگر جهزیه تلف شود حتی اگر به فعل شوهر نباشد شوهر ضامن هر گونه نقص و عیب است. در نتیجه از زمان مطالبه زن ، مرد باید عین جهزیه را مسترد نماید در غیر اینصورت مسئول خواهد بود و در صورت تلف آن مسئول مثل یا قیمت آن است.
تلف جهزیه
در صورت از بین رفتن جهزیه و تلف آن از طرف شوهر قبل از درخواست استرداد ، شوهر مکلف به پرداخت مثل یا قیمت آن خواهد بود مگر در مواردی که تلف و نقص از طرف شوهر نبوده باشد که دیگر مسئول نیست . (مواد 619، 620 قانون مدنی).
وکیل استرداد جهزیه
اگر به دلیل ریزکاری ها و نکات مهم و قوانین مربوط به جهزیه ، اطلاع کافی در این زمینه ندارید و اینکه گرفتن جهزیه حق مسلم شما و جز اموالتان است با گرفتن یک وکیل خوب و خبره در این زمینه و استفاده از راهنمایی و مشاوره های او می توانید هر چه سریع تر و بدون اتلاف وقت به حق خود برسید . لازم به ذکر است که استرداد جهزیه امر مهمی است که در صورت اشتباه در این امر باعث می شود به شما ننگ دزدی زده شود و حتی به حق و حقوق خود هم نرسید .